Septembrium Finis

La o adică ar putea fi şi numele unei formaţii d-alea obscure de doom, adică un soi de Novembers Doom, îmi venea să zic şi October Fall dar i-am verificat şi sunt din tagma emo-punk, deci nu.
Aşa, fac postul ăsta ca să concluzionez că bă, s-a terminat septembrie, e nasol, asta înseamnă că mâine e 1. Tre să mă înscriu şi la CAE zilele astea, tre să plătesc şi vreo ţâşpe facturi, clar, nu se prefigurează zile favorabile depedeve financiar. Acuma stau cu Guano Apes (can’t sleep until I feel your rain) şi contemplu munca mea de peste zi, şi anume executarea operaţiunii curăţenia generală în camera mea. A painstaking journey, măcar am avut pămătuful Pronto de partea mea că fără el cred că nu terminam nici poimiercuri. Deci în materie de şters repede praful chestia aia e o mică bijuterie, may the gods bless the person who invented it. So say we all.
Şi fie biroul meu e magic, fie merit o diplomă pentru organizarea spaţiului, dar am constatat că acum 3 ani biroul meu era plin, acum 2 ani a mai venit o generaţie de caiete şi şi-a găsit şi ea loc, acum un an la fel, iar nici anul ăsta nu mi-a fost prea greu să mai găsesc loc pentru încă o generaţie de caiete şi cărţi. În condiţiile în care nu prea am aruncat nimic esenţial din ce s-a strâns înăuntru de-a lungul vremii, în afară de tonele de hârţoage stinghere care se strâng invariabil. Wow.

Ah, şi bineînţeles, cum era să uit de amuzamentul copios pe care mi l-a pricinuit astăzi “întronizarea” Întâiului Stătător şi Mergător al Bisericii Habotnicodoxe Române, Veselul Daniel. Mă distrează de fapt talentul mass-media de a inventa cuvinte interesante, care apoi se răspândesc haotic pe toate canalele de comunicaţie. Exemplul de azi, verbul “a întroniza”. În timp ce comentatorii de la România Actualităţi, în alea 10 minute cât am apucat şi eu să-i aud, mai încercau să o dea cu mai fireştile “instalarea” şi “înscăunarea”, din toate celelalte direcţii am fost asaltat de întronizarea asta, bat-o vina s-o bată. Păi asta înseannă, urmărind logica limbii române, că Daniel săracul s-a aşezat pe troniz, nicidecum pe tron cum ar fi vrut, probabil, jurnaliştii noştri să zică. Ca să nu mai spun că şi întronarea asta poate căpăta valenţe dubioase, dacă ne gândim ce accepţiuni mai are cuvântul tron. Dar nu, noi trebuie să sunăm deştepţi, de ce să folosim un cuvânt simplu precum “instalare” când putem la fel de bine să inventăm o chestie care să rupă gura mulţimii ăleia de moşi & babe care chiar dau doi lei pe chestia asta? Aşa că daţi-i înainte cu întronizarea, fraţi români.
Ce mă aşa pe mine cel mai tare e că am o senzaţie că acest ortodoxic termen a fost de fapt lansat de însăşi instituţia bisericească. Şi bineînţeles că toată suflarea jurnalistică l-a preluat ca atare. Un fel de “greşalele”.
Eh, mă rog, să-i fie de bine lui Daniel şi să-l ţină cât merită.

Ceea ce mi-a adus aminte de o altă chestie. Care dobitoc a inventat cuvântul “deszăpezire”? Ăsta culmea, apare şi în DEX ca variantă corectă. Sunt singurul nebun căruia i se pare că sfidează orice limită de bun-simţ a exprimării în româneşte?

Eh, până mă convingeţi, I’ll stick to dezăpezire and nici un/nici o. Şi să nu vă mai aud cu întronizarea aia a voastră că vă mănâncă gaia.

Later Edit: Google mi-a demonstrat că “întronizarea” asta este totuşi mai veche decât anul curent, poate cineva totuşi să-mi explice de ce nu există în DEX? I’ll still stick to instalare.

Leave a Reply