Georgia+Năstase=Sictir

Zilele astea se caracterizează printr-o stare generală de yuck. În orice direcţie mă uit văd numai chestii naşpa. Mai adăugăm şi 36 de centigrade la umbră şi obţinem un minunat peisaj de vară lipicioasă.

David Bowie zicea, la un moment dat, că-i e frică de americani. Îi dau dreptate, nu zic. Motive din plin. Însă zilele astea am ajuns la concluzia că e mai firesc şi oleacă mai productiv să ne fie al dracu’ de teamă de ruşi. Pentru că ruşii sunt sinceri. Când îşi pun ceva în cap n-o iau pe ocolite ca să dea bine la nush ce organisme internaţionale, ci îi dau cu tancu’ înainte. Scurt şi la obiect. Şi când dă rusul cu tancu’, întreaga Europă stands corrected. Ca-n bancul ăla genial cu
Cu cine se învecinează Rusia?
Cu cine vrea ea!
Georgia, apoi, reclamă lipsa de reacţie a comunităţii internaţionale. Păi normal, când în secunda doi s-ar putea trezi cu ţeava de gaz pustie, cine să mai reacţioneze? De-aia, abia aştept să-l văd construit pe Nabucco ăla. Pentru că nu-mi place Rusia.
Apoi, altă chestie mişto. Cică acum câteva nopţi ar fi fost evacuaţi toţi cetăţenii români de pe teritoriul Georgiei. Ok, perfect normal. Partea amuzantă vine atunci când afli că ambasadorul României la Tbilisi este, suspans suspans… în concediu! Aşa că în lipsa unei coordonări eficiente la faţa locului, mulţi români au ales să se întoarcă în ţară pe cont propriu. Fain, nu?
But wait, there’s more!
În vreme ce mare parte din Europa fierbea, cu Sarkozy făcând naveta Moscova – Tbilisi, ce se întâmpla la noi? Băsescu convoca CSAT. Decizie firească şi de bun simţ, având în vedere că, la urma urmei, nu ne putem permite să fim neimplicaţi. Ei bine, ce să vezi? La prima şedinţă de sâmbătă noaptea n-a venit nici Tăriceanu, nici şefii din SRI şi SIE, nici miniştrii Economiei şi Transporturilor. Deci da, ne pasă al naibii de mult. Se face apoi încă o şedinţă, unde surprinzător apar toţi, în care se decide trimiterea în Georgia de “ajutoare de urgenţă”. Asta se întâmpla marţi, acum trei zile. Până acum nu s-a trimis nimic. Ciudat simţ al urgenţei mai avem. De-asta când chemi Salvarea la 12 noaptea te sună la 5 dimineaţa să te întrebe dacă mai ai nevoie.

Pe alt front, acum, alte chestii menite să ne convingă, odată pentru totdeauna, că trăim într-o ţară atipică.
Parlamentul, acest stat-în-stat ce merită, mai degrabă, numele de “Adunarea Stărilor Privilegiate” care se mai folosea, din când în când, în epoca feudală, a decis neînceperea urmăririi penale în cazurile Mironel şi Bombonel. Pardon, ale înalţilor demnitari Miron Mitrea şi Adrian Năstase. Demnitari nush de ce dracu’ le-o zice, pen’ că demni în nici un caz nu sunt, dar asta-i altă poveste. În fine. Se agită lumea pe nişte site-uri de ştiri, se prezintă ştirea la TV aşa, ca fapt divers, se mai fac vreo 2 talk-show-uri de rahat şi gata, subiect epuizat. Cea mai flagrantă încălcare a principiului separării puterilor în stat, de sute de ori mai gravă decât orice acrobaţie pe care ar fi făcut-o vreodată Băsescu, beneficiază de vreo 2 zile de coverage plictisit după care nimic. Se uită. Asta e. Oricum, toţi se aşteptau la asta.
Poftiiim?!
Băsescu e terfelit şi făcut în toate felurile, toţi, TOŢI mă, stau cu ochii pe el căutându-i nod în papură din orice prostie, în schimb când un Parlament de inapţi face dreptate cum îi taie lui (şi n-ar fi prima oară!) toată lumea e perfect ok cu asta! For fuck’s sake! Apoi ilustrul domn Năstase are tupeul să publice la el pe blog un articol intitulat “Dreptatea nu se poate face prin incalcarea Constitutiei si a legilor” (să mori tu?!)  în care, folosindu-se abil de româna de lemn învăţată de pe la alde nea Ilici cu trei “I”, reuşeşte fantastica performanţă de a nu spune nimic! Mă rog, în afară de a poza în victima lui Băsescu. Evident că, în scurt timp, articolul s-a umplut de comentarii ale unora din cei mai josnici lingăi pe care am avut ocazia să-i văd, toţi bucurându-se pentru “victoria” lui Bombo, lăudându-l pentru tăria sa de caracter şi implorându-l, aproape, să candideze la preşedinţie. Mi-e silă.

Dar faza supremă e alta. Au ieşit românii în stradă zilele astea? DA! Pentru ce?
Pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de gruzini, desigur!
Are febră ţara asta şi delirează? Adică nimeni nu protestează împotriva Parlamentului, împotriva josnicei manevre în spatele căreia s-a ascuns bine mersi Năstase şi nu-i mai tremură fundul, nimeni nu aruncă cu ouă stricate în Casa Poporului, sau, dacă nu (că-i cam greu s-o nimereşti, la drept vorbind), măcar în Palatul Victoria, nimeni nu cere în Piaţa Universităţii judecarea lui Năstase, NIMENI, în schimb toţi suntem solidari cu cauza Georgiei. Aşa, deodată. Şi ieşim în stradă ca să demonstrăm CĂ CE? Ca să aprindem o lumânare simbolică în faţa ambasadei Rusiei. Vai, cât de poetic! Cât de artistic! Mai am puţin şi plâng.

So this must be what going mad feels like.
Bine aţi venit în România: ţara feudală în care “în regim de urgenţă” înseamnă “peste o săptămână” iar poporul iese în stradă for all the wrong reasons.

3 Responses to “Georgia+Năstase=Sictir”

 1. Daniela Bodros

  eu cred ca romanii nu ies in strada impotriva clasei politice care lucreaza pt binele nostru pt ca sunt convinsi ca n-o sa se schimbe nimic at de breathtaking ( vezi rev de la ’89) . ah si aia care au iesit in strada pt cauza georgiei sunt doar niste idioti plictisiti( stii mesaju’ ala “basarabia-pamant romanesc”?”

 2. Tudy Harper

  Sunt de acord cu faptul ca o buna parte din romani sunt convinsi ca nu o sa se schimbe nimic, insa prin decizia respectiva, Parlamentul scuipa in fata un popor intreg in timp ce personajele respective o sa-si continue linistite viata. Ce e de facut? Pentru ca, totusi nu o sa vina nimeni sa ne faca curatenie noua in ograda! Asptatam sa crape astia toti si sa vina in locul lor altii, crescuti cu aceleasi mizerii?

 3. Prăjitorul din Oz

  @Daniela – iti impartasesc parerea despre cei cu Georgia :D cu Basarabia… e poveste mai lunga. in principiu astia care sustin faza cu ‘Basarabia – pamant romanesc’ sunt nationalistii, despre care am pareri bune si pareri proaste :) oricum, sa ajungi sa scrii sloganul ata pe banci de parc mi se pare, intr-adevar, o prostie cat Basarabia de mare.
  @both – intr-adevar, probabil ca am ajuns sa ne complacem in ciorba asta. nu ne mai pasa. problema e ca ne pasa de alte chestii mult mai idioate. alta problema ar fi ca noi, romanii in general, avem nevoie sa fim impinsi de la spate, sa imitam pe cineva. citeam zilele trecute pe un blog despre niste bannere afisate prin oras (eu sincer nu le-am vazut, mai caut) care indemnau oamenii sa puna pe strada cate o farfurie de apa pentru animalele fara stapan. initiativa nobila, nu zic, oricat mi-ar displacea javrele care ma latra pe strada. interesant e ca functioneaza chestia asta, oamenii chiar pun farfurii de apa pe strada.
  de asta cred ca de fapt e nevoie de o mai mare mobilizare. daca la pro tv s-ar fi dat strigarea pentru un mars de protest, garantez ca 20,000 de bucuresteni erau in strada. ne urnim, insa, greu.

Leave a Reply