Un nou sentiment (sau de ce voi vota verde)

Mă încearcă pentru prima dată sentimentul ăsta, zău. Sau mă rog, m-a încercat până nu demult. Şi nu ştiu cât de bine e, dar mă hazardez să zic că-i de bine şi că-mi place. Pentru că sentimentul ăsta dovedeşte ceva – am în faţă, în sfârşit, o alegere reală.

Mă refer la faptul că pentru prima dată am stat şi-am cugetat îndelung ce voi face cu votul meu. De votat am făcut-o ori de câte ori am avut ocazia de când am împlinit 18 ani, şi totuşi astea sunt primele alegeri prezidenţiale la care am dreptul să-mi exprim votul. Până acum totul a fost relativ simplu – vot mai mult negativ, împotriva PSD. Primul vot din convingere l-am dat pentru Dan Dumitrescu la parlamentarele din 2008, chiar dacă acuma mi-e puţin amar văzând că-l susţine pe Oprescu pentru turul 2 (bine măcar că odiosul n-are şanse să ajungă până acolo). Pe atunci, însă, pe lângă faptul că era efectiv singura variantă viabilă din colegiul meu, a reuşit şi să facă o campanie tare simpatică (cu care n-a ajuns şi la mine-n bloc, dar na :) ). Din câte se pare, acum a venit momentul unui al doilea vot din convingere.

Pe Remus Cernea îl ştiam ca preşedinte (sau ceva pe-acolo, în caz că nu e) al Asociaţiei Umaniste Române. I-am apreciat îndeosebi poziţia critică la adresa Bisericii Ortodoxe şi a imixtiunii sale abuzive şi de rău augur în mersul societăţii. Până recent habar n-aveam cum arată, dar când mai vedeam câte-o campanie în care erau arătate cu degetul abuzuri ale BOR sau erau criticate atitudini retrograde din societatea românească nu mai era o surpriză să-i aud numele. Ulterior am aflat că tot el a fost şi în spatele protestelor (sau mă rog, a unei părţi din ele) împotriva construirii Catedralei Mântuirii Slugărniciei* în parcul Carol. Cu atât mai bine pentru el.
Multă lume se întreabă, şi m-au mai întrebat şi pe mine – de ce? Cu ce vine, care-i programul lui electoral, ce soluţii are pentru ieşirea din criză? Unii oameni îl critică pentru discurs cosmetic dar lipsit de substanţă sau pentru deja celebra declaraţie de avere care, la propriu, nu conţine nimic. Câţiva idioţi îi transmit că ar face bine să se tundă dacă vrea să fie luat în serios. I, personally, don’t give a shit about all this.

Îl votez pentru că are barbă, păr lung şi ascultă Pink Floyd. Pentru că am semnat pentru susţinerea candidaturii lui într-o seară pe Motoare, când a venit chiar el şi a stat 10 minute la masa noastră (chiar dacă 8 şi le-a petrecut vorbind la telefon). Pentru că reprezintă un avânt nou care merită fiecare strop de susţinere. Pentru că mi-ar fi plăcut atât, dar atât de mult să pot avea încredere în Antonescu. Şi, nu în ultimul rând, pentru că probabil nici el nu şi-a închipuit că ar putea ajunge atât de departe.
Toată treaba asta cu candidatura a pornit ca un experiment şi sunt aproape 100% convins că în planurile iniţiale ar fi trebuit să rămână aşa – o candidatură simbolică, de frondă, fără şanse reale de a strânge cele 200,000 de semnături necesare. Şi uite că totuşi s-a întâmplat.

Recunosc, am fost ulterior măcinat de alte şi alte gânduri. Pe de-o parte, era utopica idee că Băsescu ar fi trebuit susţinut masiv în turul 1, pentru a câştiga alegerile din prima, anulând orice manevre murdare plănuite de PSD pentru turul 2. Utopic, cum spuneam. Pe de altă parte, era ideea că Antonescu ar fi trebuit susţinut masiv în turul 1, pentru a-l forţa pe Geoană afară din turul 2 şi a scăpa, astfel, de cea mai cumplită variantă de preşedinte. Asta în condiţiile în care, pentru mine, Băsescu este răul necesar, Antonescu răul cel mai mic iar Geoană e Sauron.
Însă aşa o lehamite m-a apucat de toate calculele astea încât am zis nu, dă-o dracu, vedem în turul 2 ce-o fi.
Măcar să ştiu că mi-am făcut damblaua.

[caricatura din header courtesy of Smoking Cool Cat]

3 Responses to “Un nou sentiment (sau de ce voi vota verde)”

  1. Dan Dumitrescu

    Ma bucur sa vad ca esti consecvent si ca votezi verde, dar acum avem amandoi aceeasi dilema. Ce vot ecoLOGIC putem avea in turul 2? Votul de blam?

  2. thor

    Nu are nici un sens sa ma laud ca am votat si eu verde. Dar la ce folos cind acum urmeaza un circ pentru turul 2? Oamenii din RO aleg tot felul de […] si apoi se pling de alesii lor. Macar stiu ca mi-am exprimat dreptul de vot fara sa am constringeri si remuscari. La turul doi aleg sa fiu statistica ce nu se duce sa voteze. Pentru ca efectiv nu am ce.

  3. Prăjitorul din Oz

    Referitor la votul “verde” din turul 1, eu cel putin sunt convins ca nu vreau sa migrez tocmai pana in partea diametral opusa a spectrului culorilor, catre “rosu”. Avand asta in minte, alegerea nu mi se pare atat de dificil de facut.

Leave a Reply