Supermetale 2009 (part 1)

Post cu titlul de uhm… recapitulare :D Pen’ că anul trecut a lăsat în urmă destule albume foarte mişto pe felii metal, din care eu desigur că n-am ascultat decât o mică parte. Nu sunt genul de om care să asculte noutăţi numai pentru că-s noutăţi, na, tre’ să fie ceva acolo să-mi stârnească mie interesul, fie că se vorbeşte mult despre albumul respectiv (gen mega hype-ul pe care l-au avut Mastodon anul ăsta) fie că deja urmăream eu trupa, aşteptând un release. De asta, pe multe din trupele prezente în top deja le ascultam – am să detaliez puţin în cazul fiecăreia. Tot de asta, lipsesc din înşiruirea-mi nume precum Megadeth, Slayer, Paradise Lost, Mastodonul mai sus menţionat şi altele, pe care n-am avut o curiozitate fantastică să le cercetez dar am să o fac, mai devreme sau mai târziu. Pentru moment, o listă de albume mai mult sau mai puţin tangente cu metalul care mie mi-au plăcut mult de tot şi-au fost lansate la apă în 2009. Astăzi – prima parte, ca să nu facem un cârnat prea mare şi ca să mai creştem (artificial) numărul de posturi pe blog :)) So here we go.

10. Giant Squid – The Ichthyologist

Dacă l-aş fi ascultat destul, probabil ar fi ajuns pe o poziţie superioară în top – aşa, locul ăsta 10 nu e tocmai relevant, e mai mult ca să recunosc faţă de mine că e un album foarte bun, experimental aşa cum îmi place mie, cu nişte orchestraţii delicios de dubioase – cu instrumente precum vioară, trompetă sau clarinet. Vocea îmi aduce aminte de System of a Down, iar asta trebuie luată ca pe o chestie bună. În rest, post-metal corcit cu chestii avangardiste, piese cu nume dubioase, lungi (cam 6, 7 minute în medie) şi proggy, un album ce trebuie ascultat de multe ori ca să prindă, căci chestii catchy nu prea sunt. Ah, şi bonus pentru sufletul meu – o colaborare cu Anneke van Giersbergen pe una din piese :D Ca mostră, iată piesa “Blue Linckia (Linckia laevigata)” – aş fi pus-o pe cea cu Anneke, “Sevengill (Notorynchus cepedianus)”, dar asta parcă e mai reprezentativă.

9. Amorphis – Skyforger

Un album cinstit de prog/folk/melodeath, un pic cam overproduced pentru gustul meu dar na, nu le poţi avea pe toate :)) Îmi place că băjeţii au readus ceva elemente prog în muzica lor, nu cine ştie ce dar se simt – vezi piese precum “Sampo”, “Skyforger” sau “Godlike Machine”. Compoziţiile aşadar sunt ceva mai elaborate, părţi catchy ceva mai puţine, nişte inspiraţie Opeth, zic unele guri – dar io n-am prea simţit-o, şi per ansamblu o trupă de tătici care cântă ceas. Un exponent perfect al felului în care sună metalul european mainstream modern. Mi-a plăcut foarte mult triada ultimelor albume şi sunt curios încotro s-o îndrepta sound-ul trupei mai departe – sper să nu devină self-sufficient, dar ştiindu-i… nu cred că am de ce mă teme.
Ofer spre audiţie “Godlike Machine”, bonus track. Yummy keyboard solo spre final.

8. My Dying Bride – For Lies I Sire

lies-sire

Despre albumul ăsta am scris ceva mai mult aici, aşa că n-am să mă mai întind. Un doom metal aerisit, melodic, o îndepărtare de la sound-ul mai greu al albumului de dinainte. Vioara proaspăt reintrodusă e de mare efect, folosită cu cap, şi ajută la crearea unei atmosfere aparte. MDB nu bat pasul pe loc, cum ar zice unii, ci doar fac ce se pricep ei mai bine. Şi se pricep.
Piesa “ShadowHaunt”:

7. Amesoeurs – Amesoeurs

Trupa a scos albumul ăsta iar apoi s-a desfiinţat, chipurile au zis aici tot ce-aveau de zis. Dovadă că există pe album şi o piesă care se cheamă “Amesoeurs Is Dead” (mă rog, faza e mai Easter-egg, da io sunt nesimţit şi am băgat spoilere), deci oamenii sunt serioşi. Dar ce-avem noi aici, de fapt?
Păi avem un black metal atât de corcit că nici nu-l mai recunoşti, cu împrumuturi masive de shoegaze şi post-punk şi cu versuri în franceză. Pen’că trupa e din Franţa, brainchild al lui Neige (Alcest, ex-Peste Noire). Albumul musteşte de The Cure, atât ca sound cât şi ca atmosferă; The Cure ăia depresivi de pe Pornography sau Disintegration, nu vă gândiţi la chestii uşurele gen “Friday I’m In Love”. Piesele sunt destul de upbeat, instrumentaţia e aerisită, doar tonul chitarelor poate deveni annoying de la un moment (dar na, asta-i moştenirea black metal – cam singura, de altfel). Bonus points pentru prezenţa lui Audrey Silvain la voce. Uite piesa “Amesoeurs”, drept exemplu:

6. Isis – Wavering Radiant

Eh da, aşa da. Albumul de dinainte, In the Absence of Truth, mi se păruse cam dezlânat, dar aici Isis parcă se regăsesc. Încă mai au până să egaleze capodopera care este Panopticon, şi mă îndoiesc că o vor face vreodată, însă albumul ăsta e un pas în direcţia bună. Sunetul este, în ansamblu, mai greu, iar în contextul ăsta poate părea ciudată cantitatea destul de mare de clean vocals. Efectul general este însă reuşit, păstrându-se regimul vocii în Isis: la nivel cu celelalte instrumente, niciodată în prim-plan.
Bonus points pentru colaborarea cu Adam Jones de la Tool pe “Hand of the Host” şi, dacă nu mă înşel, pe “Threshold of Transformation”. Un deliciu post-metal, greu de ascultat dintr-o bucată dar foarte rewarding pe termen lung.
“Ghost Key”:

Şi cam asta a fost prima jumătate din top 10. În câteva zile o să urmeze şi restul, printre care s-au strecurat destule surprize – inclusiv locul 1.
Vezi şi partea a doua

10 Responses to “Supermetale 2009 (part 1)”

 1. alexandru mircea

  dream theater si devin townsend, haha.

  dintre ce imi place, between the burried and me promiteau, dar n-a fost sa fie. mastodon e fain, dar nu remarcabil.

 2. Prăjitorul din Oz

  hm, nu stiam de between the buried and me, i’ll check them out. incepand cu alea mai vechi ;))
  devin imi place in strapping young lad, ziltoid mi-a cam pus rabdarea la incercare. dar il caut si pe asta nou, vad ca si pe-acolo a trecut Anneke, lol.

 3. alexandru mircea

  daca n-ai mai ascultat Between The Burried And Me, incepe neaparat cu Colors.

 4. Alex TG

  dude nu vrei sa scrii cronicile tale si pe http://www.metal-maniac.ro?

 5. Autumn

  Mie mi-a placut cum suna albumul asta de la Amorphis, Skyforger, dar sincer e slabut fata de Eclipse de exemplu. In rest MDB, au facut o treaba bunicica cu For lies I sire, oricum…tot mai bune albumele anterioare.

 6. Prăjitorul din Oz

  @AlexTG – presupun ca ai bagat o cratima aiurea in link :D mersi de propunere, dude. dar momentan as prefera sa ma desfasor aici pe palierul asta. chestiune de timp, nu de altceva.
  ___________
  @ Autumn – dintre ultimele 3 Amorphis, Eclipse e clar cel mai accesibil si mai “catchy” ca sa zic asa. Cel mai mult, per total, mi-a placut insa Silent Waters. si asta de acum e fain, dar parca un pic cam moale pe alocuri.
  oarecum de acord cu MDB. mi se pare ca ei au fost destul de constanti pe parcursul carierei, in orice caz.

 7. Irina

  iiiiiiiiii worship youuuuuu !!!!
  sunt foarteeeee recunoscătoareeeeeee: nu auzisem de Giant squid, mi-a sunat interesant ce ai zis tu pe-acolo aşa că l-am downloadat, albumul… într-adevar, ,,delicios de dubios” !!!
  Sunt la prima ascultare, mai am vreo doua piese, şi abia aştept să se termine… ca să-l ascult din nou!!!
  Sunt extaziată. *cred că ar fi trebuit să îmi filmez mutra şi evoluţia expresiilor în timp ce se întâmpla muzica*
  şi, da, Anneke… 8-> e vocea mea preferată. am învăţat multe, dpdv vocal, datorită ei. şi vine tare fain în contextul ăsta.
  mă simt onorată că am şansa să ascult un astfel de album.
  Deosebit.

 8. Prăjitorul din Oz

  hihi :)) ma bucur ca ti-a placut atat de mult.
  intr-adevar, pe masura ce-l reascult imi dau si eu seama cu adevarat cat de reusit e.
  also, nu cred ca e context in care sa nu vina fain Anneke :D

 9. Irina

  …da, asta asa e:))
  ok, atunci reformulez: ma bucur ca tocmai pe ea au ales-o :D

  iar la Amorphis… Godlike machine chiar are niste particele foarte foarte Opeth; … Hessian peel :-?

 10. Prăjitorul din Oz

  :)) deci si tu auzi ceva Opeth, heh?
  yeah, nu stiu, i can’t put my finger on it. probabil de la tenta mai proggy. ceva chord progressions, i guess.
  asta dincolo de aia care ziceau ca frate, Majestic Beast e leit The Grand Conjuration :)) desi trebuie sa recunosc ca aduce un pic.

Leave a Reply