Veniţi de luaţi lumină

…şi pesemne au luat-o, căci pe artera pe care domiciliez a fost cam beznă azi vreme de vreo câteva ore. Aproape ai fi zis că au luat tot curentul de prin oraş ca să-l înghesuie în beculeţele şi steluţele de pe Magheru.
Căci băi, vin sărbătorile vin. La naiba, deja e o lună de când am început să văd beculeţe pe la geamurile cetăţenilor.

Însă fun fact 1) – luminile de pe stradă au stat aprinse mare parte din zi, de parcă li se dereglase ritmul biologic,
şi 2) well nu mai ştiu de vreun al doilea fun fact, dar ar fi dat atât de mişto în enumerare.

Unde vreau să ajung, however, este la faptul că nu mi se pare normal ca la ora 17 să ai nevoie de lumină pe stradă pentru că altfel e beznă. E suficient de rău că în perioada asta a anului ziua are vreo cât, 9 ore? Dar trebuie să mai şi funcţionăm după un fus orar tembel care înrăutăţeşte lucrurile. Pe timp de vară, România foloseşte East European Standard Time, EEST; adică dăm ceasurile cu o oră înainte, pe motiv că nu prea ajută pe nimeni dacă soarele răsare la 5 dimineaţa. Pe timp de iarnă, însă, când perioada de lumină naturală se scurtează, revenim la East European Time, EST, dând ceasurile cu o oră înapoi şi revenind la ceea ce este de fapt “ora adevărată”. Iar eu nu pot să pricep logica din spatele chestiei ăsteia. De fapt o pricep, dar mi se pare tembelă.

Ideea ar fi că vezi Doamne, se fac economii pentru că oamenii merg la muncă pe lumină naturală. Can I call bullshit on that? Adică este oarecum la mintea cocoşului că prin natura stilurilor diferite de viaţă nu toţi oamenii sunt activi de la 7 dimineaţa ca să zică wow, ce mişto, e lumină afară. Însă majoritatea covârşitoare suntem up & running la ora 17 şi tare bine ne-ar mai prinde măcar o amărâtă de oră de după-amiază în plus. Dar nu ajută pe nimeni ca la ora 22 să ai deja impresia că-i trecut de miezul nopţii, că frate de mult mai e întuneric afară. So the system is antiquated, flawed and we should change it.

Mă bucură că nu-s singurul nebun care are o problemă cu asta – în UK văd că se tot pune problema de la un timp să se rămână la ora de vară pe tot parcursul anului, sau în orice caz, să se facă în aşa fel încât noaptea, aşa cum o percepem noi, să nu mai înceapă naibii atât de repede. Pentru că orele de lumină naturală pe care le primim oricum n-avem cum să le schimbăm, deci putem măcar să le dijmuim mai cu cap. Iar metoda curentă e pur şi simplu stupidă.

Până când s-o mişca ceva pe frontul ăsta şi la noi (nu-mi fac nici o speranţă în următorii 10 ani, though), poate că n-ar strica totuşi să dau o tură de iarnă prin Finlanda. Probabil m-ar învăţa minte să mă mai plâng.

One Response to “Veniţi de luaţi lumină”

  1. Andrei Zamfir

    Nu stiu daca si tu faci parte din categoria oamenilor cu care am discutat problema asta anul trecut.
    Caci, inainte de orice explicatie stiintifica, personal nu vad care este logica in toata miscarea de ace. Serios, dau cu o o ora inainte si peste cateva luni cu o ora inapoi. Hey, guys, nu am facut nimic! Ne-am intors unde eram acum cateva luni.
    De ce naiba sa schimb ora daca oricum o schimb la loc? Repet, asta fiind o analiza mega-simplista, fara stiinta din decor.

Leave a Reply