Like an animal

Ca un soi de iepuraș. Sau de Rufus, dacă ar țopăi.

În zilele astea care au trecut am realizat o chestie. Dacă merg la un concert și nu scriu despre el în aceeași noapte, sau cel târziu în ziua imediat următoare, șansele scad considerabil să mai scriu despre el vreodată. Ceea ce-mi amintește că am în drafts o seară de Dark Bombastic Evening 2 care-și așteaptă un deznodământ. Dar măcar povestea respectivă e pe jumătate scrisă. Lucru ce nu se poate spune despre altele, cum ar fi concertul tribut Nine Inch Nails.
Concertul tribut Nine Inch Nails a fost o chestie foarte mișto organizată de Viva Music (așa de tare mă bucur că mai apar, în sfârșit, nume noi în branșa de organizatori) și de o șleahtă de muzicieni țicniți în cel mai mișto mod cu putință. Pe 12 februarie, după o deschidere asigurată de post-rockerii de la Semiosis (văzuți a doua oară pentru mine, cool stuff), pe scena din Fabrica a urcat Covered in Nails, un proiect format din Ștefan “Fane” Zaharescu (Kistvaen – voce), Mihnea Ferezan (Luna Amară, Tep Zepi – chitară), Janin Pasniciuc (Dekadens – chitară), Victor Ferezan (Tep Zepi – bass) și Răzvan Ristea (Luna Amară – tobe).

Îmi plac foarte mult inițiativele de genul ăsta, în special pentru că mă asigură de o oarecare coeziune în cadrul scenei rock autohtone. În plus, putem vorbi de un “supergrup”, ceea ce înseamnă că activitatea fiecărui membru este deja notabilă în altă parte – semn al unei oarecare maturități a scenei. Și vorbim de membrii a patru trupe din spectre total diferite – depressive black metal, alternative metal, stoner și indie/post-punk – iar faptul că ei s-au regăsit în jurul muzicii Nine Inch Nails mi se pare, cumva, appropriate și foarte fain, dovadă a unei deschideri tare benefice de care publicul, în special, cam are nevoie. În rest, un eveniment făcut de fani pentru fani, iar asta s-a văzut cel mai mult în setlistul care a constat în hit după hit. Piese mai vechi, altele mai noi, mai mult vechi decât noi – lista de piese împreună cu cronica organizatorilor se găsește aici. Plus fotografii și filmări unde altundeva decât pe nin.ro, site-ul din jurul comunității românești de fani Nine Inch Nails.

Eu am descoperit muzica NIN relativ recent – liceul mi l-am petrecut mai mult cu Tool și cu altele. Văzând live “the real thing” (altă chestie despre care n-am scris), am prins o anumită aromă din direcția lor – o oarecare sofisticare, o oarecare clasă, o abordare artistică gândită; dincolo de pasiunea pentru muzică și profesionalismul desăvârșit. Acum în Fabrica am luat însă contact cu cealaltă față a NIN, debordând de energia aia brută, telurică, nesimțită, sexuală, “de frondă” pe care îmi imaginez că o avea trupa în primii săi ani și care răzbate din albume ca Pretty Hate Machine, Broken sau chiar și The Downward Spiral. În noaptea aia de Fabrica we met the animal. And it was damn entertaining.
În concluzie, aprob cu ambele mâini inițiativele astea care ne mai scot din rutina concertelor cu trupe mai mult sau mai puțin cunoscute. Uite că mai apar din când în când și asemenea evenimente, producții din pasiune ale unor oameni tare mișto, tare underappreciated, care mențin vie o flacără cam subnutrită de fel.
So go out, support them, pay your ticket and enjoy the show.

Și cam atât pentru azi, s-a terminat cafeaua și s-a făcut cam târziu. Considerați și voi că am scris chestia asta acu 10 zile or so :D

3 Responses to “Like an animal”

  1. viviana

    Multumim mult pentru mentiune si aprecieri! Fara putina nebunie din partea artistilor (si din a noastra :)) n-ar fi iesit cele 7 evenimente de care suntem tare mandri. Pentru mai multe info (nu e spam, stiu cu cine vorbesc pe acest site :), arunca un ochi pe http://www.darkwave.ro, http://www.electronik.ro si, evident, http://www.vivamusic.ro. Urmatorul nostru eveniment are loc la Club Control, pe 29 aprilie. Te asteptam! Viviana Ball

  2. Prăjitorul din Oz

    Felicitări pentru evenimentele de până acum și mult succes în continuare :) Sincer să fiu mă intersectez cam rar cu scena pe care-o promovați, de-asta mi-a plăcut așa de tare sentimentul de “NIN brings people together”. Însă gusturile nu sunt bătute în cuie, așa că nu-i exclus să vedem pe 29 aprilie :D Thanks!

  3. Scobitori de porţelan » Abibas, Nice și Prado

    […] se strâng laolaltă și se simt bine cântând piesele unei trupe care le place lor mult – am fost la concerte de genul ăsta și n-am regretat nici o clipă. Dar de aici până la a-ți face o […]

Leave a Reply