Supermetale 2011 (part 2)

Revenim aşadar cu partea a doua a retrospectivei pe câmpii metalifere. Dacă aţi ratat partea întâi ruşinică, mergeţi şi parcurgeţi-o pe ea înainte de toate, că are şi înşiruirea asta o logică a ei. Mai mult sau mai puţin, în orice caz. Recapitulăm – de la 10 la 6 avem Amorphis, Sólstafir, Ava Inferi, Draconian şi Primordial. Continuăm cu…

5. Nightwish Imaginaerum

WTF! Dacă mi-ai fi zis anul trecut că mă voi reapuca de ascultat Nightwish aş fi râs bine de tot. Adică ok, hai poate pe sărite un Wishmaster sau un Once din an în paşte aşa, de nostalgie, dar chestii noi? Mneah. Şi totuşi ceva s-a întâmplat (namely am rămas cu melodia de la “Storytime” blocată în cap câteva zile) şi am zis hai să vedem cum e, că m-a făcut curios.
Băi băieţi.
E cheesy şi over the top, normal, doar e Nightwish, dar e ATÂT de bine făcut! Balansul dintre formaţie şi orchestră e pur şi simplu minunat, iar o mare parte din audiţie ai foarte clar senzaţia că totul e de fapt coloana sonoră la ceva. Ceea ce de fapt şi este, sau mă rog, va fi. Pretextul ăsta cu coloana sonoră mi se pare excelent, fiindcă asta permite trupei să exploreze nişte zone în care n-au păşit până acum (şi probabil n-o vor mai face) iar rezultatul e spectaculos. Anette reuşeşte în sfârşit să sune a parte integrantă, ba uneori chiar a parte esenţială a formaţiei. Vezi în special două piese, cele mai mari surprize ale albumului, în care Nightwish ajung să cânte jazz (Slow, Love, Slow) respectiv dark cabaret (Scaretale). Absolut mindfucking, absolut neaşteptat, atât de refreshing. Abia aştept filmul.
“Scaretale”:


4. Opeth Heritage

Albumul ăsta speram sincer să fie altceva, respectiv o continuare a direcţiei lui Watershed care la vremea lui m-a fermecat absolut iremediabil. De altfel Mikael a mărturisit că asta plănuia şi el iniţial, da’ nu i-a plăcut ce ieşea, a aruncat tot şi a luat-o de la zero. Sunt convins că astfel am ratat cel mai tare album de prog death al anilor 2010 cel puţin, dar na, nu te pui cu viziunile artistice. În schimb, aici avem un animal cu totul şi cu totul diferit de tot ce-au făcut Opeth până acum; mai degrabă progressive rock decât metal, de multe ori sună ca o versiune mai dark şi mai twisted de Porcupine Tree. Nu seamănă deloc cu Damnation, cealaltă incursiune în prog rock a trupei; pus lângă Heritage, Damnation pare destul de “vanilla”. Aici totul e alambicat, misterios, film noir-ish chiar pe alocuri. Foarte vizual, mai ales după ce vezi excelentul clip de la The Devil’s Orchard şi te prinzi cam ce imagini ar cadra cu muzica. Oricât nu ar fi ce mă aşteptam eu să fie, n-am cum să fiu dezamăgit de albumul ăsta, şi la cât de dement e n-are cum să nu-mi placă. Probabil albumul următor va fi fie chamber jazz, fie flamenco, deja am învăţat să nu mai am vreo aşteptare.
“I Feel the Dark”:


3. Oranssi PazuzuKosmonument

De predecesorul său, Muukalainen Puhuu, m-am îndrăgostit instant acum doi ani şi de atunci tot aşteptam o continuare care să mă dea gata. Ei bine continuarea a venit, sub forma lui Kosmonument aici de faţă, dar am oarecare “sentimente amestecate” faţă de el, dacă mi-e permis calcul grosolan. Unul din lucrurile care mi-a plăcut teribil la predecesorul său era că abunda de o melodicitate foarte abil camuflată sub tonurile de chitară şi construcţiile psihedelice. Albumul ăsta în schimb e mai “raw”, mai dezgolit, mai minimalist; cere mult mai multe ascultări pentru a-i gusta atmosfera, care la rândul ei e mult mai rece şi mai aridă. Elementele definitorii pentru muzica trupei sunt în continuare prezente, iar Oranssi Pazuzu rămân una dintre cele mai originale formaţii pe care le-am auzit să iasă din rândurile blackerilor avangardişti. Albumul devine aşadar unul esenţial, dar neapărat ascultat împreună cu cel de dinaintea lui, pentru a-l pune în context. Putem zice că odată cu Muukalainen Puhuu un nou gen muzical a fost inventat, iar Kosmonument vine şi îi testează limitele.
“Komeetta”:


2. Forgotten TombUnder Saturn Retrograde

Italienii continuă direcţia de pe precedentul Negative Megalomania, cu piese mai multe şi mai scurte, distanţându-se şi mai tare de depressive/suicidal black-ul de pe la începuturi. Mie-mi place mult mai mult noua abordare, iar albumul ăsta reprezintă un melanj de stiluri foarte consistent şi expresiv – doom la bază (foarte early Katatonia-ish în general), cu nuanţe black, death şi delicioase tuşe punk, rock’n’roll şi chiar stoner. E unul din albumele alea cărora e foarte greu să le găsesc neajunsuri; e o plăcere de ascultat, divers, foarte melodic, cu vocal work foarte inspirat şi variat.
Când i-am văzut acum un an şi ceva, mi-au lăsat o super impresie – o trupă complexă, atipică, şi surprinzător de entertaining pe scenă. Cumva, albumul ăsta reuşeşte să redea aceeaşi impresie. Ca fun fact, Under Saturn Retrograde este primul album din istoria formaţiei care nu are o copertă alb-negru, lucru care precis are o însemnătate simbolică.
“Joyless”:


1. Altar of PlaguesMammal

Monumental şi masiv. Enigmatic, întunecat, visceral.
Îmi aminteşte foarte tare de Isis, muzical vorbind – atmosfera rece, limpezimea pasajelor de respiro, construcţia progresivă a pieselor. Black-ul se simte cel mai pregnant în tobe; altfel, vocea este trecută în plan secund, specific post metal-ului în general, iar chitarele creează veritabile ziduri de sunet. I-am văzut toamna trecută la Kruna 1 şi efectiv aveam senzaţia unui uragan care urla şi mă plesnea peste faţă. De fapt, dacă ar fi să asemăn cu ceva muzica de pe Mammal, cam asta ar fi – o furtună pe mare, violentă, cu valuri uriaşe izbindu-se de stâncile de pe ţărm şi, din când în când, cu momente îndelung aşteptate dar înşelătoare de acalmie. Surprinzător de refreshing pentru cât e de dens. De încercat neapărat.
The wide distance tears me apart. Horses are rapid and ready.
“Feather & Bone”:


Şi cam aşa a decurs anul trecut în materie de metale mai mult sau mai puţin grele. Am mai ascultat câteva albume foarte bune care, dintr-un motiv sau altul, n-au încăput aici: Septic Flesh au scos un The Great Mass cu unele momente excelente, dar cam dens şi un pic prea ambiţios în ansamblu. Ajattara cu Murhat au reuşit performanţa de a redeveni ascultabili, după experimentul cel puţin dubios care a fost Noitumaa. ICS Vortex a scos în sfârşit album (Storm Seeker) cu proiectul solo omonim şi nu e rău deloc, un blackish prog quirky cu unele momente delicios de tongue in cheek; problema e că vocea lui Vortex devine destul de obositoare până spre final, şi în general sună alterată şi prelucrată excesiv. Leprous, de care n-auzisem până la concertul Amorphis din noiembrie, l-au scos pe Bilateral – prog metal foarte interesant, uşor schizoid, sună ca şi cum Ayreon şi Opeth ar fi avut un copil, cu Devin Townsend şi Mike Patton naşi de botez. Premiul pentru albumul schizoid al anului 2011 îl iau însă Unexpect pentru Fables of the Sleepless Empire, mult mai accesibil decât ce-au făcut până acum (am reuşit performanţa de a-l asculta cap-coadă din prima), cu unele momente sclipitoare; următorul cred că mă va da gata.

Şi cam atât. Anul ăsta aşteptăm Tool (!!!), Shape of Despair, Moonspell, Gojira, Katatonia, Akphaezya, Diablo Swing Orchestra, plus Hail Spirit Noir şi The Godspeed Society, două minuni pe care le-am descoperit recent – Google the hell out of them.

Şi totuşi să nu încheiem înainte de superalbumul anului 2011: doamnelor şi domnilor,

Krux III – He Who Sleeps Amongst the Stars

Dacă vă întrebaţi “wtf, cine-s ăştia”, ei bine ăştia-s un side project al lui Leif Edling, respectiv fondatorul mult mai cunoscuţilor Candlemass. Pe lângă el, din trupă mai fac parte o pleiadă de suedezi unul şi unul, printre care Mats Levén (ex-Therion) şi Fredrik Åkesson (Opeth), făcând din Krux un veritabil supergrup. Muzica este un amestec senzaţional de epic doom clasic şi heavy metal, cu ceva atingeri progresive. Savuros de la un capăt la altul, highly recommended – în special celor în căutare de ceva un pic mai “clasic”. I just love, love, love it: atmosfera e câteodată intensă, misterioasă, aproape noir pe alocuri. Nu o dată îmi aduce aminte de momentele mai heavy metal ale celor de la Blue Öyster Cult. O minune de album care merge la orice oră. Şi, dacă mi-e permisă remarca, o dovadă în plus că albume altfel absolut excelente pot uneori să aibă cele mai cheap şi mai neinspirate artwork-uri.
“The Hades Assembly”:


We are the Hades Assembly… AND WE ROCK!!!

One Response to “Supermetale 2011 (part 2)”

  1. Scobitori de porţelan » Supermetale 2011 (part 1)

    […] cam atât pentru prima tură, partea a 2-a peste câteva zile, hopefully încă în ianuarie. Mare surpriză pe locul I, plus încă o […]

Leave a Reply