Dreptul muncii îşi propune să reglementeze relaţiile sociale de muncă. Ele sunt foarte importante atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Doar că, nu de puţine ori, asistăm la nerespectarea unor aspecte legate de angajare, de concedierea angajaţilor, drepturile acestora sunt încălcate, apar dispute la locul de muncă. În astfel de situaţii un avocat de dreptul muncii din Timişoara, dacă locuieşti în acest oraş, te poate ajuta să treci cu bine peste orice probleme din sfera relaţiilor sociale de muncă.
Alegerea unui avocat dreptul muncii nu este deloc simplă. Putem avea mai mulţi avocaţi cu servicii în sfera dreptului muncii, mai multe onorarii atrăgătoare şi experienţă pe care ne putem baza. Ca să facem de fiecare dată o alegere corectă în privinţa unui avocat de dreptul muncii putem ţine cont de câteva criterii importante.
Experienţa. Aici este vorba despre experienţa în dreptul muncii, nu de experienţa generală ca avocat. Avocatul ales va avea experienţa cu diverse cazuri legate de dreptul muncii, va putea dovedi cu un portofoliu şi exemple similare această experienţă. De la început trebuie să întrebăm şi să ne interesăm de experienţă pentru că ea va garanta şi succesul nostru într-un proces sau într-o dispută cu angajatorul.
Capacitatea de negociere, mediere a conflictelor legate de dreptul muncii. Un avocat bun de dreptul muncii din Timişoara va putea negocia contracte, soluţiona dispute de orice fel cu angajatorii, va rezolva şi probleme mai complexe legate de muncă.
Interesele clientului sunt cele mai importante, reprezentarea va fi mereu una profesionistă odată ce ai ales un avocat dreptul muncii. Soluţiile găsite vor fi mereu unele favorabile pentru clienţi în aşa fel încât soluţionarea cazurilor să însemne şi drepturile respectate pentru fiecare angajat care apelează la serviciile avocatului de dreptul muncii.
Comunicare, reputaţie şi onorarii transparente, factori importanţi în alegerea avocatului de dreptul muncii
Reputaţia şi evaluările pozitive din partea altor clienţi. Contează foarte mult şi reputaţia avocatului de dreptul muncii. Un avocat cu reputaţie bună va avea recenzii pozitive, feedback permanent, clienţii care au mai colaborat în trecut vor fi mulţumiţi de avocat şi vor fi avut câştig de cauză în procesele şi problemele lor de natură juridică. În plus, reputaţia bună înseamnă şi profesionalism, dar şi competenţă, ştii de la început că vei lucra alături de un avocat de dreptul muncii care se va implica şi va fi lângă tine pe tot parcursul unui proces, dacă pentru asta este angajat.
Comunicare excelentă avocat-client. Avocatul de dreptul muncii din Timişoara ales pentru reprezentare într-un proces, de exemplu, va trebui să comunice foarte bine şi să răspundă pe înţelesul clientului la orice nelămuriri şi preocupări. Aspectele legale, desfăşurarea cazului, progresul sau, etapele prin care veţi trece împreună, toate vor fi comunicate într-o manieră în care aspectele legale să fie cât mai simplu de descifrat şi de înţeles în contextul juridic dat.
Onorarii transparente, clare. De la început avocatul de dreptul muncii trebuie să poată prezenta onorariile practicate şi să dea dovadă de transparenţă. Serviciile sale au nişte costuri şi acestea trebuie să fie evidenţiate şi transmise clientului pentru a şti de la început ce buget va aloca unei posibile colaborări. Este bine să vă feriţi de avocaţii care percep onorarii prea mici sau prea mari, calea de mijloc este cea mai bună. Gândiţi-vă când alegeţi avocatul şi la raportul calitate servicii-onorariu practicat.
Interacţiunea cu avocatul de dreptul muncii. Este foarte important să te simţi confortabil în prezenţa avocatului care îţi va fi aproape până la soluţionarea problemelor de natură juridică. Succesul cazului tău şi protejarea drepturilor şi intereselor în mediul profesional vor fi mai uşor de garantat când ai o „chimie” foarte bună cu un avocat dreptul muncii din Timişoara.
Şi angajatorul poate apela la avocatul de dreptul muncii
Respectarea termenelor şi termenilor colaborării este importantă. Când alegi un avocat de dreptul muncii este bine să existe respectarea unor deadline-uri pentru etapele unui proces şi rezolvarea la timp a problemelor. Avocaţii buni de dreptul muncii îţi pot prezenta de la început toate deadline-urile pe care le veţi bifa şi termenii colaborării vor rămâne mereu neschimbaţi. Pe parcursul colaborărilor termenii stabiliţi iniţiali nu se vor modifica, asta este primul semn că ai un avocat bun de dreptul muncii.
Nu doar angajatul poate apela la avocatul de dreptul muncii, ci şi angajatorul. Situaţii sunt foarte multe în care angajatorul va avea nevoie de asistenţă juridică. Doar câteva dintre acestea: constituirea sau încetarea unor contracte colective şi individuale de muncă, redactarea de regulamente interne corecte, regulamente de funcţionare şi organizare, ordine de detaşare, delegare, reprezentarea juridică când apar sancţiuni emise de ITM sau Garda Financiară, divizare şi fuziune, organizare.
Înainte de a aplica toate aceste criterii este bine să ai foarte clar în minte problema existenţă care te aduce în faţa avocatului de dreptul muncii. De la început te gândeşti pentru ce ai nevoie de un avocat dreptul muncii. Dacă ai fost concediat nejustificat, ai răspundere patrimonială pentru daune, te gândeşti la negocieri contractuale corecte, poţi să apelezi la un astfel de avocat specializat în dreptul muncii.