Posted inBlogging

Indicele gleznă-brat: Detectarea bolilor arteriale

Sănătatea cardiovasculară este un aspect esențial al bunăstării noastre generale. Una dintre preocupările majore legate de sistemul cardiovascular este sănătatea arterelor. Bolile arteriale pot fi grave și pot duce la complicații serioase, inclusiv atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Detectarea timpurie a problemelor arteriale este crucială pentru prevenirea acestor complicații. În acest articol, vom explora indicele gleznă-braț, o metodă de detectare a bolilor arteriale, cum se realizează și ce informații oferă.

Ce este Indicele Gleznă-Braț?

Indicele gleznă-braț (IGB) este o procedură medicală non-invazivă utilizată pentru a evalua starea arterelor membrelor inferioare și pentru a detecta eventuale probleme arteriale periferice. Acesta furnizează informații esențiale despre fluxul sanguin și presiunea arterială la nivelul extremităților inferioare. IGB este adesea folosit pentru a diagnostica boala arterială periferică (BAP) și pentru a evalua riscul cardiovascular al unei persoane.

Cum se Realizează Indicele Gleznă-Braț?

Pentru a efectua IGB, medicul utilizează un dispozitiv special numit Doppler vascular, care utilizează ultrasunete pentru a măsura presiunea arterială la nivelul brațelor și gleznelor. Procedura constă în următorii pași:

  1. Măsurarea presiunii arteriale la nivelul brațelor: Medicul va măsura presiunea arterială a brațelor tale folosind un manșon standard de tensiune arterială.
  2. Măsurarea presiunii arteriale la nivelul gleznelor: Apoi, presiunea arterială de la nivelul gleznelor este măsurată folosind un manșon similar.
  3. Calcularea Indicelui Gleznă-Braț: IGB este calculat prin împărțirea presiunii arteriale la nivelul gleznelor la presiunea arterială la nivelul brațelor. Rezultatul este un număr care indică raportul dintre presiunea arterială a extremităților inferioare și cea a extremităților superioare.

Ce Informații Oferă Indicele Gleznă-Braț?

IGB furnizează informații despre circulația sanguină la nivelul extremităților inferioare și poate indica eventuale probleme arteriale periferice sau ateroscleroză. IGB normal ar trebui să fie mai mare sau egal cu 0,9, ceea ce indică o circulație arterială sănătoasă în membrele inferioare.

Cu toate acestea, un IGB mai mic decât 0,9 poate sugera o scădere a fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare, ceea ce poate fi un semn al bolii arteriale periferice sau a altor probleme vasculare. O valoare a IGB sub 0,9 poate necesita ulterior teste suplimentare, precum angiografia sau ultrasunetele Doppler, pentru a evalua mai detaliat starea vaselor de sânge.

Cine Ar Trebui să Facă un Test de Indice Gleznă-Braț?

Testul IGB poate fi recomandat pentru persoanele care prezintă factori de risc pentru boli arteriale periferice sau pentru persoanele care au simptome precum durere la nivelul membrelor inferioare sau dificultăți în deplasare. Factorii de risc pentru boli arteriale periferice includ:

  • Fumatul.
  • Diabetul zaharat.
  • Hipertensiunea arterială.
  • Colesterolul ridicat.
  • Antecedente familiale de boli vasculare.
  • Vârsta înaintată.

De asemenea, persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale, pot fi evaluate pentru a stabili riscul lor cardiovascular.

Concluzie

Indicele gleznă-braț este o metodă importantă de evaluare a stării arterelor membrelor inferioare și poate ajuta la detectarea bolilor arteriale periferice și a altor probleme vasculare. Pentru cei cu factori de risc pentru boli arteriale sau simptome asociate, acest test poate oferi informații vitale pentru gestionarea sănătății lor cardiovasculare. Dacă te încadrezi într-unul dintre aceste grupuri de risc sau ai preocupări cu privire la starea ta cardiovasculară, discută cu medicul tău pentru a evalua necesitatea efectuării unui test de Indice Gleznă-Braț și pentru a stabili următorii pași în îngrijirea sănătății tale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *