Posted inLocuință

Pereți cortină: Inovații arhitecturale pentru clădiri moderne și eficiente

pereţi cortină

Clădirile moderne şi eficiente au nevoie de o arhitectură aparte ca să fie şi atractive pentru cei care le vor cumpăra, dar şi suficient de confortabile şi de sigure pentru cei care stau în interiorul lor. Inovaţiile arhitecturale au contribuit enorm la obţinerea acestor idealuri. Pereţii cortină sunt o inovaţie arhitecturală cu multiple aplicaţii, foarte uşor de montat şi de întreţinut pe termen lung, cu un aspect plăcut, indiferent de structura clădirilor pe care se vor fixa.

Dacă ai fost atent când ai trecut pe lângă clădirile înalte, cu mai multe etaje, ai observat la exteriorul lor structuri cu geamuri şi faţade tip cortină, cu pereţi cortină care arătau foarte bine şi protejau excelent întreaga structură a clădirilor. Pereţii cortină sunt sisteme de placare non-structurale din aluminiu găsite în general pe zidurile clădirilor înalte de birouri, cu multe etaje.

Materialul este unul foarte uşor, se instalează uşor, materialele folosite pot fi vitrate, opace, sunt incluse şi panouri de umplere. De multe ori se folosesc la separarea exteriorului de interior, nu vom avea elemente structurale susţinute de pereţii cortina în clădiri, nu se vor pune greutăţi peste ei.

Acest tip de „pereţi” oferă versatilitate şi flexibilitate şi în timpul fabricării, dar şi la punerea în operă. Aluminiul regăsit în structura lor este şi el foarte versatil, maleabil, pereţii pot lua forme diferite, au mărimi diferite. De la faţade curbate la forme geometrice pentru ferestre, finisaje colorate, orice se poate face cu pereţii cortină.

Avantajele pereţilor cortină pentru clădirile de orice tip

Beneficiile sistemelor cu pereţi cortină sunt multiple: clădirile pe care se vor monta sunt protejate de vremea severă, de ploile puternice, vânt puternic, transmisia solară este redusă, flexibilitatea este atât de mare cât ai nevoie să fie, rezistă bine la dilatare şi contracţie, vor fi bariere eficiente împotriva vântului şi a apei, ninsorilor, nu va pătrunde apă şi umiditatea în interiorul clădirilor. Estetica exterioară a clădirilor este îmbunătăţită când se montează pereţi cortină, izolarea fonică, acustică, protecţia la incendiu sunt garantate cu astfel de sisteme moderne de placare.

Costurile de achiziţie sunt reduse faţă de alte tipuri de sisteme pentru clădiri, eficienţa energetică este crescută pentru clădirile care au pereţi cortină, se reduc foarte mult cheltuielile cu răcirea spaţiilor, cu încălzirea lor, cu iluminatul. Ai mai multă lumină naturală în interior, te bazezi pe un aer cu o calitate mai bună şi un confort sporit în orice spaţiu din interiorul clădirilor.

La momentul actual avem două tipuri de sisteme de pereţi cortină pentru faţadele clădirilor. Sistemele tip puzzle, care se instalează bucată cu bucată la faţa locului, geamurile sau lambriurile sunt introduse în rame din interior sau din exterior, pentru rezistenţa laterală mai bună.

Sistemele unite, prefabricate în secţiuni şi montate unde este nevoie, se livrează în secţiuni, timpul de instalare este scăzut. Panourile de umplere pot avea sticlă, aluminiu, piatră, rocă, teracota, plastic cu fibre pentru a fi mai rezistent. Toată încărcătura de la gravitaţie şi de la vânt este transferată structurii clădirilor, deci aceasta trebuie să fie verificată înainte de instalări pentru siguranţa faţadelor.

Mai putem vorbi şi despre sisteme cu pereţi cortină sigilate, care pot să gestioneze foarte bine anumite cantităţi de apă sau cu presiune egalizată – este prevenită penetrarea şi pătrunderea apei, este şi cel mai puternic şi mai bun tip de sistem cu pereţi cortină.

Montaj simplificat, opţiuni diferite de vitrare şi alegerea corectă

Un avantaj important dacă ne referim la pereţii cortină şi la sistemele bazate pe ei este legat de montarea şi instalarea în unităţi mari sau mici, depinde de nevoile şi de preferinţele proiectantului. Este nevoie de o astfel de flexibilitate mai ales dacă discutăm de înălţimi mai mari ale clădirilor pe care se vor monta pereţii cortină şi de o complexitate mai mare a structurilor clădirilor. Timpii de finalizare a lucrărilor de montare vor fi considerabil mai mici dacă ţinem cont şi de acest aspect şi avantaj în acelaşi timp.

Sistemele de pereţi cortină pot avea mai multe opţiuni de vitrare, interior, exterior, structural, controlul asupra esteticii clădirilor este unul foarte mare, stabilitatea clădirii este îmbunătăţită simţitor.

Adăugarea unui sistem de pereţi cortină unui design arhitectural va însemna şi o schimbare de imagine la nivelul structurii clădirii şi aspectului său exterior, stilul clădirii va avea doar de câştigat şi valoarea să va fi mult mai mare dacă îţi propui să vinzi clădirea respectivă.

Acestea ar fi principalele avantaje ale pereţilor cortină moderni. În alegerea lor vei ţine cont mereu de clădirea pe care se vor monta, de arhitectură şi de design, de cerinţele tehnice şi de părerile şi expertiza proiectantului şi celor care se ocupă de construirea sau renovarea clădirilor.

Este foarte important să ai un montaj corect, cu firme profesioniste, pentru aceşti pereţi cortină dacă vrei să te bazezi pe sisteme ani la rând şi să îţi reduci şi costurile cu mentenanţa sau cu eventualele intervenţii asupra lor, cu energia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *