Posted inBlogging

Tehnici avansate în chirurgia sânului

Chirurgia sânului a evoluat considerabil în ultimele decenii, oferind opțiuni mai sigure și mai eficiente pentru pacienții cu afecțiuni mamare. Aceste progrese tehnologice și chirurgicale au permis abordări mai precise și rezultate estetice îmbunătățite. În acest articol, vom explora câteva dintre tehniciile avansate în chirurgia sânului care au revoluționat tratarea afecțiunilor mamare.

1. Chirurgia de conservare a sânului (lumpectomia):

Chirurgia de conservare a sânului este o tehnică avansată care permite îndepărtarea unei tumori mamare, păstrând totodată o mare parte din țesutul sanatos. Această procedură este adesea utilizată în cazurile de cancer de sân în stadii incipiente. Tehnologiile avansate de imagistică, cum ar fi mamografia tridimensională (tomosinteza), ajută la localizarea precisă a tumorii și la planificarea intervenției chirurgicale. După lumpectomie, pot fi utilizate tehnici de reconstrucție mamara pentru a restaura simetria sânilor.

2. Mastectomia profilactică:

Mastectomia profilactică este o tehnică utilizată în special în cazurile de risc crescut de cancer de sân ereditar. Avansul în testarea genetică a permis identificarea genelor mutante asociate cu cancerul de sân, precum BRCA1 și BRCA2. Femeile care poartă aceste mutații pot opta pentru mastectomia profilactică, care implică îndepărtarea preventivă a ambelor sâni pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de sân.

3. Chirurgia reconstructivă mamara:

Reconstructia mamara este o parte esențială a chirurgiei sânului pentru femeile care au suferit mastectomie sau au avut o parte semnificativă a sânului îndepărtată. Tehnicile avansate de reconstrucție mamara, inclusiv implanturile mamare și reconstrucția cu propria grăsime a pacientului, au avansat semnificativ. Aceste tehnici permit obținerea rezultatelor estetice naturale și restabilirea încrederii în sine a pacientelor.

4. Biopsia ghidată de imagistică:

Biopsia sânului este un procedeu important pentru diagnosticarea afecțiunilor mamare. Tehnologiile avansate de imagistică, precum mamografia stereotactică, ultrasunetele de înaltă rezoluție și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), permit ghidarea precisă a acului pentru a preleva mostre de țesut suspect. Aceste metode reduc necesitatea intervențiilor chirurgicale invazive pentru diagnostic.

5. Chirurgia minim invazivă:

Chirurgia minim invazivă, cum ar fi laparoscopia și chirurgia robotică, a pătruns și în domeniul chirurgiei sânului. Aceste tehnici permit efectuarea procedurilor cu incizii mici, reducând durerea postoperatorie, perioada de recuperare și riscul de complicații. Chirurgii pot folosi instrumente precise și camere video pentru a realiza proceduri precum biopsii, excizii de tumori și chiar mastectomii.

6. Testarea genelor și terapia țintită:

Avansurile în înțelegerea genetică a cancerului de sân au dus la dezvoltarea terapiei țintite, care se adresează specific mutațiilor genetice ale tumorii. Aceasta poate include medicamente care blochează proteinele specifice responsabile de creșterea tumorii. Testarea genelor ajută la identificarea pacienților care ar putea beneficia cel mai mult de aceste terapii personalizate.

7. Imagistica intraoperatorie:

Utilizarea imagisticii intraoperatorii permite chirurgilor să vizualizeze tumorile și structurile anatomice ale sânului în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru asigură îndepărtarea completă a tumorii și minimizează riscul de recurență. Imagistica intraoperatorie poate include radiografii intraoperatorii și utilizarea markerilor de țesut.

Concluzie:

Progresele tehnologice și chirurgicale au deschis noi orizonturi în tratarea afecțiunilor mamare. Tehnici precum chirurgia de conservare a sânului, mastectomia profilactică, chirurgia reconstructivă mamara și terapia țintită au transformat modul în care abordăm afecțiunile sânului. Cu toate acestea, fiecare pacient este unic, iar tratamentul trebuie personalizat în funcție de nevoile și starea sa de sănătate. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina ce opțiune este cea mai potrivită în cazul dumneavoastră și pentru a vă asigura că beneficiați de cele mai avansate și eficiente tehnici disponibile în chirurgia sânului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *